Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Γιάννης Μυγδάνης
Γιάννης Μυγδάνης

Ο Γιάννης Μυγδάνης (MMus, MEd, Msc, BMus, BSc, LRSL, AmusTCL, DipLCM) γεννήθηκε στο Μαρούσι. Είναι μουσικοπαιδαγωγός, συνθέτης, σχεδιαστής ψηφιακών εκπαιδευτικών μουσικών αντικειμένων και υποψήφιος διδάκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (E.U.C.). Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη «Μουσική Παιδαγωγική» (M.Mus.) από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών «Advanced Teaching» (M.Ed) από το University of the People (UoPeople) και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα «Πληροφοριακά Συστήματα» (M.Sc.) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.). Είναι απόφοιτος του τμήματος «Μουσικών Σπουδών» (B.Mus.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και του τμήματος Πληροφορικής (B.Sc.) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Διπλωματούχος πιάνου, μοντέρνου πιάνου (Licentiate in Music Performance – LRSL, Level 6) από το Rockschool, ηλεκτρονικού οργάνου (Diploma in Music Performance – DipLCM, Level 4) από το London College of Music, καθώς και θεωρίας της μουσικής (Associate in Theory of Music – AmusTCL, Level 4) από το Trinity College London. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη, Φυγή και Διεύθυνση Μπάντας) και έλαβε το δίπλωμα της Διεύθυνσης Χορωδίας, καθώς και της Σύνθεσης και με βαθμό «Άριστα και Α’ Βραβείο».

Ως εισηγητής, έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 25 διεθνή επιστημονικά συνέδρια για θέματα που αφορούν τη μουσική, εκπαίδευση και τεχνολογία, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Το εκπαιδευτικό μουσικό λογισμικό Synth4kids που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει ψηφιακό διδακτικό εργαλείο σε πλήθος εργαστηρίων, σεμιναρίων και ερευνών. Είναι μέλος της International Society for Music Education (I.S.M.E.), καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.).

Από το Ιανουάριο του 2022 είναι επιμορφωτής στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Ιουνίου Πανεπιστημίου, για το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Η ψηφιακή τεχνολογία στη μουσική-ηχητική εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων» και από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στο πρόγραμμα «Ο ψηφιακός κόσμος στη μουσική εκπαίδευση και τον πολιτισμό: πηγές, εργαλεία και τεχνικές» από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως καθηγητής μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου και είναι υπεύθυνος των Μουσικών Συνόλων του ίδιου ωδείου. Έχει απασχοληθεί ως IBDP Music Teacher (International Baccalaureate) στην Ιόνιο Σχολή και από τον Σεπτέμβρη του 2022 εργάζεται ως Εκπαιδευτικός Μουσικής στο νεοσύστατο Δημοτικό Σχολείο του Pierce – The American College of Greece.

Έχει γράψει μουσική για θέατρο, ταινίες μικρού μήκους, παραμύθια και έχει μελοποιήσει Έλληνες και ξένους ποιητές. Οι παρτιτούρες των έργων του «Toccata for piano» και «Thymises for prepared piano» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Poeta. Το 2017 κυκλοφορεί σε Βιβλίο-CD η πρώτη του προσωπική δισκογραφική εργασία με τίτλο «Ιδανικές Φωνές» αρ. 7 σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη από τις εκδόσεις Εντύποις. Το 2019 κυκλοφορούν από την Protasis Music και την Bo-Synthesis τα digital singles «Μικρή Σουϊτα σε Κόκκινο Μείζον» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Πεθαίνει η λέξη…» σε ποίηση Έμιλι Ντίκινσον, ενώ το 2020 το digital single «Για τη ζωή…» σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ και απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί ο κύκλος τεσσάρων τραγουδιών (EP) με τίτλο «Τέσσερα σχεδιάσματα για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα» σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και Μαρίας Πολυδούρη. Παράλληλα, το 2021 εξέδωσε δύο παιδικά τραγούδια «Το Δ(ου) του Δράκου», «Η μόδα της ζούγκλας» σε στίχους Μαίης Κοκκίδου, σε μορφή digital single από την CDBaby.