Γιάννης Μυγδάνης

μουσικοπαιδαγωγός | συνθέτης | ερευνητής | σχεδιαστής εκπαιδευτικών αντικειμένων

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Γιάννης Μυγδάνης
Γιάννης Μυγδάνης

Ο Δρ. Γιάννης Μυγδάνης (PhD, MMus, MEd, MEdL, MSc, BMus, BSc, LRSL, AmusTCL, DipLCM) είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Μουσικής Παιδαγωγικής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Mουσικοπαιδαγωγός, συνθέτης, ερευνητής και σχεδιαστής ψηφιακών εκπαιδευτικών μουσικών αντικειμένων, απέκτησε τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών  (Ph.D.) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (E.U.C.), εστιάζοντας στη σχεδίαση και ανάπτυξη εκπαιδευτικών λογισμικών, καθώς και στην αξιοποίηση των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών στη μουσική εκπαίδευση. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Σχεδίαση και ανάπτυξη του πρωτότυπου μουσικού εκπαιδευτικού λογισμικού Synth4kids και αξιοποίησή του στη «Θεωρία της μουσικής» της ωδειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα” αποτελεί τον πρώτο διδακτορικό τίτλο στη μουσική παιδαγωγική, από το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Είναι κάτοχος τεσσάρων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που περιλαμβάνουν «Μουσική Παιδαγωγική» (M.Mus.) από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Advanced Teaching» (M.Ed.) από το University of the People (UoPeople), «Εκπαιδευτική Ηγεσία, Διοίκηση και Αναδυόμενες Τεχνολογίες» (Μ.Ed.L.) από το πανεπιστήμιο Guglielmo Marconi University (G.M.U.) και «Πληροφοριακά Συστήματα» (M.Sc.) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.). Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών (B.Mus.) του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και του τμήματος Πληροφορικής (B.Sc.) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Είναι διπλωματούχος πιάνου, μοντέρνου πιάνου (Licentiate in Piano Music Performance – LRSL, Level 6) από το Rockschool (RSL), ηλεκτρονικού οργάνου (Diploma in Music Performance – DipLCM, Level 4) από το London College of Music (LCM), όπως και της θεωρίας της μουσικής (Associate in Theory of Music – AmusTCL, Level 4) από το Trinity College London (TCL). Ολοκλήρωσε τις σπουδές στα Ανώτερα Θεωρητικά της ωδειακής εκπαίδευσης, αποκτώντας τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής και Διεύθυνσης Μπάντας, ενώ έλαβε τα διπλώματα της Διεύθυνσης Χορωδίας, καθώς και της Σύνθεσης και με βαθμό «Άριστα και Α’ Βραβείο».

Ως εισηγητής, έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 35 διεθνή επιστημονικά συνέδρια για θέματα που αφορούν τη μουσική, εκπαίδευση και τεχνολογία, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πρακτικά συνεδρίων. Παράλληλα, σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές και στρατηγικές στη μουσική εκπαίδευση.

Στα πλαίσια της διαρκούς επιμόρφωσης, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων. Ενδεικτικά προγράμματα και ειδικεύσεις αποτελούν: «Παιδαγωγική του πιάνου και σύγχρονες προσεγγίσεις» (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Παν. Ιονίου), «Εφαρμοσμένη Διδακτική στη Διεύθυνση Φωνητικών και Οργανικών Συνόλων σε Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα και την Κοινότητα» (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Παν. Αιγαίου), «Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση- ChatGPT» (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Παν. Μακεδονίας), «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Σχολικής Διοίκησης και του Εκπαιδευτικού Έργου» (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Παν. Αιγαίου), «Διδάσκοντας Δεξιότητες 21ου αιώνα – Εκπαίδευση 4.0»  (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Παν. Αιγαίου), «Εκπαιδευτική Ρομποτική, STEM & Coding» (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Παν. Πατρών), «Σύγχρονες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις στην Ψηφιακή Αφήγηση, στο 3D Animation και στην Επαυξημένη Πραγματικότητα στην Εκπαίδευση» (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Παν. Κρήτης), «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Παν. Μακεδονίας), «Επιμόρφωση-εξειδίκευση εκπαιδευτών στο STEM» (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Παν. Θεσσαλίας).

Είναι τακτικό μέλος της International Society for Music Education (I.S.M.E.), της European Association for Music in Schools (E.A.S.), της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (Ε.T.Π.Ε.), της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.), της Gordon Institute for Music Learning (G.I.M.L.), της Society for Music Analysis (S.M.A.), αρωγό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής – Carl Orff (E.Σ.Μ.Α.). Επίσης, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (E.Ε.Μ.Ε.) για το 2021 – 2023 και από το 2023 αναλαμβάνει ρόλο του αντιπροέδρου.

Ως σχεδιαστής ψηφιακών αντικείμενων έχει εκπονήσει πλήθος εκπαιδευτικών λογισμικών με εστίαση στις διαδικασίες μουσικής διδασκαλίας-μάθησης. Ενδεικτικά, το εκπαιδευτικό μουσικό λογισμικό Synth4kids το οποίο αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει ψηφιακό διδακτικό εργαλείο σε πλήθος εργαστηρίων, σεμιναρίων και διδακτικών παρεμβάσεων. Το 2021, σε συνεργασία με την ομάδα μουσικών σχολείων της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), κατασκευάζει τρεις διαδραστικές διαδικτυακές μουσικές εφαρμογές με τίτλο MusApps, για τους μελλοντικούς μαθητές μουσικού γυμνασίου, οι οποίες φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Μ.Ε.

Στο πεδίο της μουσικής σύνθεσης, έχει γράψει μουσική για θέατρο, ταινίες μικρού μήκους, παραμύθια και έχει μελοποιήσει Έλληνες και ξένους ποιητές. Οι παρτιτούρες των έργων του «Toccata for piano» και «Thymises for prepared piano» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Poeta. Το 2017 κυκλοφορεί σε μορφή Βιβλίου-CD η πρώτη του προσωπική δισκογραφική εργασία με τίτλο «Ιδανικές Φωνές» αρ. 7 σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη από τις εκδόσεις Εντύποις. Το 2019 κυκλοφορούν από την Protasis Music και την Bo-Synthesis τα digital singles «Μικρή Σουίτα σε Κόκκινο Μείζον» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Πεθαίνει η λέξη…» σε ποίηση Έμιλι Ντίκινσον, ενώ το 2020 το digital single «Για τη ζωή…» σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ και απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Το 2021 κυκλοφορεί ο κύκλος τεσσάρων τραγουδιών (EP) με τίτλο «Τέσσερα σχεδιάσματα για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα» σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και Μαρίας Πολυδούρη. Το 2023 κυκλοφορεί το digital single με τίτλο «Ένα πετυχημένο ποίημα» σε ποίηση Κωστή Γκιμοσούλη, ενώ το 2024  το τραγούδι «Ειρήνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, με συμμετοχή της Χορωδίας του Δημοτικού Σχολείου του Pierce – The American College of Greece. Παράλληλα, εξέδωσε δύο παιδικά τραγούδια «Το Δ(ου) του Δράκου» και «Η μόδα της ζούγκλας» σε στίχους Μαίης Κοκκίδου, το 2021 σε μορφή digital single από τη CDBaby.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023, είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Μουσικής Παιδαγωγικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (ΜΑ) «Μουσική Εκπαίδευση σε Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα» του ίδιου ιδρύματος. Από το Ιανουάριο του 2022 είναι επιμορφωτής στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Ιουνίου Πανεπιστημίου, για το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Η ψηφιακή τεχνολογία στη μουσική-ηχητική εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων» και από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στα προγράμματα «Ο ψηφιακός κόσμος στη μουσική εκπαίδευση και τον πολιτισμό: πηγές, εργαλεία και τεχνικές» και «Εκμάθηση Ukulele Soprano» από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δέκα χρόνια στον χώρο της Ωδειακής Εκπαίδευσης, καθώς και ως IBDP Music Teacher (International Baccalaureate) στην Ιόνιο Σχολή. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 εργάζεται ως Εκπαιδευτικός Μουσικής στο Δημοτικό Σχολείο του Pierce – The American College of Greece, αναλαμβάνοντας, παράλληλα, την οργάνωση και τη διεύθυνση της χορωδίας του σχολείου.

Εκπαιδευτικός Μουσικής στο Δημοτικό Σχολείο του Pierce – The American College of Greece

Επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Μουσικής Παιδαγωγικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) για τα έτη 2023 – 2025

Μέλος στις επιστημονικές εταιρείες: