μουσικοπαιδαγωγός | συνθέτης | ερευνητής |
σχεδιαστής εκπαιδευτικών αντικειμένων

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Γιάννης Μυγδάνης
Γιάννης Μυγδάνης

Ο Δρ. Γιάννης Μυγδάνης (PhD, MMus, MEd, MSc, BMus, BSc, LRSL, AmusTCL, DipLCM) γεννήθηκε στο Μαρούσι. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Μουσικής Παιδαγωγικής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Mουσικοπαιδαγωγός, συνθέτης, ερευνητής και σχεδιαστής ψηφιακών εκπαιδευτικών μουσικών αντικειμένων, απέκτησε τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών  (Ph.D.) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (E.U.C.), εστιάζοντας στη σχεδίαση και ανάπτυξη εκπαιδευτικών λογισμικών και στην αξιοποίηση των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών στη μουσική εκπαίδευση. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Σχεδίαση και ανάπτυξη του πρωτότυπου μουσικού εκπαιδευτικού λογισμικού Synth4kids και αξιοποίησή του στη «Θεωρία της μουσικής» της ωδειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα” αποτελεί τον πρώτο διδακτορικό τίτλο στη μουσική παιδαγωγική, στο συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη «Μουσική Παιδαγωγική» (M.Mus.) από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεταπτυχιακό τίτλο «Advanced Teaching» (M.Ed.) από το University of the People (UoPeople) και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα «Πληροφοριακά Συστήματα» (M.Sc.) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.). Είναι απόφοιτος του τμήματος «Μουσικών Σπουδών» (B.Mus.) του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και του τμήματος Πληροφορικής (B.Sc.) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εκπαιδευτική Ηγεσία, Διοίκηση και Αναδυόμενες Τεχνολογίες» (Μ.E.L.) από το πανεπιστήμιο Guglielmo Marconi University (G.M.U.).

Διπλωματούχος πιάνου, μοντέρνου πιάνου (Licentiate in Music Performance – LRSL, Level 6) από το Rockschool, ηλεκτρονικού οργάνου (Diploma in Music Performance – DipLCM, Level 4) από το London College of Music, όπως και θεωρίας της μουσικής (Associate in Theory of Music – AmusTCL, Level 4) από το Trinity College London. Ολοκλήρωσε τις σπουδές στα Ανώτερα Θεωρητικά της ωδειακής εκπαίδευσης, αποκτώντας τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής και Διεύθυνσης Μπάντας, ενώ έλαβε το δίπλωμα της Διεύθυνσης Χορωδίας, καθώς και της Σύνθεσης και με βαθμό «Άριστα και Α’ Βραβείο».

Ως εισηγητής, έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 30 διεθνή επιστημονικά συνέδρια για θέματα που αφορούν τη μουσική, εκπαίδευση και τεχνολογία, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πρακτικά συνεδρίων. Παράλληλα, σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές και στρατηγικές στη μουσική εκπαίδευση.

Είναι τακτικό μέλος της International Society for Music Education (I.S.M.E.), της European Association for Music in Schools (E.A.S.), της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (Ε.T.Π.Ε.), της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.), της Gordon Institute for Music Learning (G.I.M.L.), αρωγό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής – Carl Orff (E.Σ.Μ.Α.), καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (2021 – 2023).

Ως σχεδιαστής ψηφιακών αντικείμενων στην εκπαιδευτικών λογισμικών με εστίαση στις διαδικασίες μουσικής διδασκαλίας-μάθησης. Το εκπαιδευτικό μουσικό λογισμικό Synth4kids το οποίο αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει ψηφιακό διδακτικό εργαλείο σε πλήθος εργαστηρίων, σεμιναρίων και διδακτικών παρεμβάσεων. Το 2021, σε συνεργασία με την ομάδα μουσικών σχολείων της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), κατασκευάζει τρεις διαδραστικές διαδικτυακές μουσικές εφαρμογές με τίτλο MusApps, για τους μελλοντικούς μαθητές μουσικού γυμνασίου, οι οποίες φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Μ.Ε.

Έχει γράψει μουσική για θέατρο, ταινίες μικρού μήκους, παραμύθια και έχει μελοποιήσει Έλληνες και ξένους ποιητές. Οι παρτιτούρες των έργων του «Toccata for piano» και «Thymises for prepared piano» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Poeta. Το 2017 κυκλοφορεί σε Βιβλίο-CD η πρώτη του προσωπική δισκογραφική εργασία με τίτλο «Ιδανικές Φωνές» αρ. 7 σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη από τις εκδόσεις Εντύποις. Το 2019 κυκλοφορούν από την Protasis Music και την Bo-Synthesis τα digital singles «Μικρή Σουϊτα σε Κόκκινο Μείζον» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Πεθαίνει η λέξη…» σε ποίηση Έμιλι Ντίκινσον, ενώ το 2020 το digital single «Για τη ζωή…» σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ και απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί ο κύκλος τεσσάρων τραγουδιών (EP) με τίτλο «Τέσσερα σχεδιάσματα για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα» σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και Μαρίας Πολυδούρη. Παράλληλα, το 2021 εξέδωσε δύο παιδικά τραγούδια «Το Δ(ου) του Δράκου» και «Η μόδα της ζούγκλας» σε στίχους Μαίης Κοκκίδου, σε μορφή digital single από τη CDBaby.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023, διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Μουσική Εκπαίδευση σε Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το Ιανουάριο του 2022 είναι επιμορφωτής στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Ιουνίου Πανεπιστημίου, για το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Η ψηφιακή τεχνολογία στη μουσική-ηχητική εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων» και από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στα προγράμματα «Ο ψηφιακός κόσμος στη μουσική εκπαίδευση και τον πολιτισμό: πηγές, εργαλεία και τεχνικές» και «Εκμάθηση Ukulele Soprano» από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως καθηγητής μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου και είναι υπεύθυνος των Μουσικών Συνόλων του ίδιου ωδείου. Έχει απασχοληθεί ως IBDP Music Teacher (International Baccalaureate) στην Ιόνιο Σχολή και από τον Σεπτέμβρη του 2022 εργάζεται ως Εκπαιδευτικός Μουσικής στο Δημοτικό Σχολείο του Pierce – The American College of Greece, αναλαμβάνοντας την οργάνωση και τη διεύθυνση της χορωδίας του σχολείου.

Μέλος στις επιστημονικές εταιρείες: