Γιάννης Μυγδάνης

μουσικοπαιδαγωγός | συνθέτης | ερευνητής | σχεδιαστής εκπαιδευτικών αντικειμένων

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Σχεδίαση, επιμέλεια και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.

Ήχοι και μπλιμπλίκια

για παιδιά 7 έως 11 ετών

Πώς κατασκευάζεται ένα ηλεκτρονικό ψηφιακό όργανο; Από ποια στοιχεία αποτελείται ένα συνθεσάιζερ; Πώς συνδέεται ο ηλεκτρισμός με τον ήχο; Τι μουσική, άραγε, μπορεί να έχει μια διαστημική ιστορία; Μπορούμε να συνοδεύσουμε ηχητικά μια ταινία χωρίς να ξέρουμε μουσική; Με τη βοήθεια των littleBits και ακολουθώντας τις αρχές του δια-επιστημονικού μοντέλου SΤΕΑΜ, θα κατασκευάσουμε τα δικά μας πρωτότυπα μουσικά ηλεκτρονικά μουσικά όργανα με κυκλώματα χωρίς καλώδια και θα συνθέσουμε τη δική μας μουσική για ένα κινούμενο σχέδιο. Μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό θα ανακαλύψουμε πώς συνδυάζεται δημιουργικά ο μουσικός και τεχνολογικός μας κόσμος και θα καλλιεργήσουμε την υπολογιστική μας σκέψη και τις μουσικές μας δεξιότητες.

Σχεδιασμός, επιμέλεια, υλοποίηση: Ελισάβετ Περακάκη, Γιάννης Μυγδάνης

Διοργάνωση: Σύλλογος Φίλων Μουσικής – Μέγαρο μουσικής Αθηνών

Digital vegan orchestra

για παιδιά 6 έως 8 ετών

Μουσική με καλώδια, κυκλώματα, υπολογιστές και… φρούτα! Τώρα τα μήλα, τα πορτοκάλια και οι μπανάνες παίζουν μουσική! Αλήθεια, πώς να ακούγονται; Στο πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με το δια-επιστημονικό μοντέλο STEAM, τα παιδιά θα κατασκευάσουν τα δικά τους μουσικά όργανα, θα πειραματιστούν με τους μουσικούς ήχους και θα σχηματίσουν μια ψηφιακή φρουτένια ορχήστρα. Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας το φρούτο σας!

Σχεδιασμός, επιμέλεια, υλοποίηση: Ελισάβετ Περακάκη, Γιάννης Μυγδάνης

Διοργάνωση: Σύλλογος Φίλων Μουσικής – Μέγαρο μουσικής Αθηνών

Music coin Djs

για παιδιά 7 έως 10 ετών

Έχουν τα νομίσματα ήχο; Μπορούν να παίξουν μουσική; Ρυθμούς; Μελωδίες; Πώς συνδέονται τα καλώδια με τα νομίσματα και τη μουσική; Ακολουθώντας τις αρχές του δια-επιστημονικού μοντέλου SΤΕΑΜ, θα κατασκευάσουμε τα δικά μας πρωτότυπα μουσικά όργανα και θα δημιουργήσουμε ένα remix! Μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό θα ανακαλύψουμε τα μυστικά των νομισμάτων και θα συνδυάσουμε δημιουργικά τον μουσικό και τον τεχνολογικό κόσμο, ώστε να γίνουμε οι επόμενοι Djs!

Σχεδιασμός, επιμέλεια, υλοποίηση: Ελισάβετ Περακάκη, Γιάννης Μυγδάνης

 

Διοργάνωση: Σύλλογος Φίλων Μουσικής – Μέγαρο μουσικής Αθηνών

Διαστημικά φρουτένια μουσικά όργανα!

για παιδιά 6 έως 9 ετών

Είναι δυνατόν ένα μήλο να βγάζει ήχους; Αν ναι… πώς θα ακούγεται; Τι μουσική βγαίνει από μια μπανάνα; Μπορούμε να παίξουμε ντραμς με νερό; Πώς θα ήταν άραγε ένα πιάνο από κέρματα; Αν ψάχνετε απαντήσεις στα παραπάνω, ελάτε να φτιάξουμε τα δικά μας πρωτότυπα μουσικά όργανα με φρούτα, καλώδια, υπολογιστές, πλαστελίνη, κέρματα, αλουμινόχαρτο, ζωγραφιές και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε!! Και δεν τελειώσαμε, μετά θα δημιουργήσουμε τη δική μας πρωτότυπη μουσική για ταινία και θα μεταφερθούμε στο διάστημα!
Σχεδιασμός, επιμέλεια, υλοποίηση: Γιάννης Μυγδάνης

Διοργάνωση: Baby Maestro – Cyprus

Διαστημική μουσική από... φρούτα

για παιδιά 6 έως 9 ετών

Είναι δυνατόν ένα φρούτο να παίζει μουσική; Μπορούμε να παίξουμε ντραμς με νερό; Τι ήχο μπορεί να βγάζει ένα κέρμα; Αν αναρωτιέστε, ελάτε την Κυριακή 8 Μαΐου στις 11:00 π.μ. να φτιάξουμε τα δικά μας πρωτότυπα μουσικά όργανα με φρούτα, καλώδια, υπολογιστές, πλαστελίνη, κέρματα, αλουμινόχαρτο, ζωγραφιές και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε!!! Και δεν τελειώσαμε… μετά θα δημιουργήσουμε μουσική για ταινία και θα μεταφερθούμε στο διάστημα!

Σχεδιασμός, επιμέλεια, υλοποίηση: Γιάννης Μυγδάνης

Διοργάνωση: Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Ψηφιακά μουσικά παιχνίδια - MusApps

για παιδιά 10 και 11 ετών

Μπορείς να βοηθήσεις τον μουσικό εξωγήινο να βρει τα ρομπότ του και να επιστρέψει στον πλανήτη του; Τι θα έκανες αν ήσουν ο μόνος που θα μπορούσες να σώσεις τα μικρά αβοήθητα ψαράκια από την πεινασμένη μουσική μέδουσα; Θα καταφέρεις να παίξεις τους μυστικούς ινδιάνικους ρυθμούς και να γίνεις μέλος της φυλής των Apache; Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα χωριστούμε σε ομάδες και θα παίξουμε με τρία διαδικτυακά παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από τον Γιάννη Μυγδάνη, ειδικά για την προετοιμασία των εξετάσεων εισαγωγής στα Μουσικά Γυμνάσια, τα οποία φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της ΕΕΜΕ. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 και 11 ετών, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση συμμετοχής σε εξετάσεις εισαγωγής σε μουσικό σχολείο.

Σχεδιασμός, επιμέλεια, υλοποίηση: Γιάννης Μυγδάνης

Διοργάνωση: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ)